zaterdag 20 oktober 2012

Top 10 van meest gesproken talen ter wereld


Wat is de meest gesproken taal ter wereld, en welke taal heeft de meeste sprekers? Dit artikel geeft een top 10 overzicht overzicht van de meest gesproken talen.

 Top 10 meest gesproken talen


1 Mandarijn

Het Mandarijn is gemeten naar het aantal sprekers dat het als moedertaal spreekt met 850 miljoen, de meest gesproken taal ter wereld. De meest gesproken variëteit is het zogeheten Standaardmandarijn, dat op de scholen in China wordt onderwezen.


Het Chinese karakterschrift
 
Hoewel het Mandarijn ook wel Chinees genoemd wordt, mag niet vergeten dat er niet zoiets bestaat als “het Chinees”, omdat dit een verzamelnaam is voor 14 verschillende talen. Het Mandarijn wordt niet overal in China gesproken. Het concurrerende Kantonees is vooral belangrijk in het zuiden van China, terwijl het Mandarijn vooral wordt gesproken in het noorden rond de hoofdstad Peking.

2. Spaans – 330 miljoen sprekers

Spaans is de moedertaal van 329 miljoen sprekers die voor het grootste gedeelte In Zuid –en Midden-Amerika wonen.  Het Spaans stamt af van het vulgair Latijn, de taal van de Romeinen, die het Iberische schiereiland zo’n 700 jaar bestuurden. Onder invloed van het Keltisch-iberisch, Baskisch, Visigotisch en het Arabisch de taal zich uit het Latijn ontwikkeld.

Verspreiding van het Spaans (bron:Wikipedia)

3. Engels – 328 miljoen sprekers

Het Engels wordt door veel mensen als tweede taal gesproken. Als men de eerste- en tweedetaalsprekers bij elkaar optelt, is het zelfs de meest gebruikte taal ter werel. Als men alleen de sprekers meetelt die het Engels als moedertaal spreken, dan wordt het Engels nog overtroffen door het Mandarijn en het Spaans. De taal fungeert als lingua franca in de techniek, wetenschap, politiek en economisch verkeer .

4. Hindoestani – 240 miljoen sprekers

Hindoestani is een groep van aan elkaar verwante Indo-Arische talen die gesproken worden in het noorden van India en Pakistan.  De taal kan worden ingedeeld in twee verschillende standaard varianten, genaamd het Hindi en het Urdu.

 5. Arabisch – 206 miljoen sprekers

Het Arabisch is de taal van de Koran en van de Arabieren die de taal en het Moslimgeloof hebben verspreid over het Midden-Oosten en het noorden Afrika. De taal kent door zijn wijde verspreiding verschillende varianten die onderling soms sterk van elkaar kunnen verschillen.

 6. Portugees – 182 miljoen sprekers

Het Portugees werd in de 16e en 17e eeuw vanuit Portugal over de wereld verspreid. Naast Portugal zelf wordt het Portugees hedentendage daarom gesproken in landen als Angola, Brazilië, Mozambique, Kaapverdië, Guinee-Bissau en São Tomé and Príncipe. Daarnaast heeft het nog in enkele andere landen een officiële status. In totaal spreken 236 miljoen mensen de taal als moedertaal of als tweede taal. Volgens schattingen van het UNESCO is het Portugees een van de snelst groeiende Europese talen. Naar verwachting zullen de Portugees sprekende landen in 2050 samen ongeveer 335 miljoen inwoners hebben.

7. Bengaals – 181 miljoen sprekers

Het Bengaals is de taal van de regio die de Bengalen genoemd wordt. Grofweg komt dit overeen met het land Bangladesh (land van de Bengalen) en de Indiase staat West-Bangalen.

 8. Russisch – 144 miljoen sprekers

Het Russische is de grootste Slavische taal en heeft zich vanuit het de kleine staat die Moskou heette verspreid op de vleugels van de Russische expansie. Het gevolg hiervan is dat niet alleen Rusland het Russisch als officiële taal heeft, maar ook in de landen Wit-Rusland en Oekraïne heeft het Russisch de officiële status. Tel daarbij op de grote groepen etnische Russen in andere voormalige Sovjetstaten en je komt tot minstens 144 miljoen sprekers. Ook zijn er nog een 114 miljoen mensen die het Russisch als tweede taal hanteren. Het geschreven Russisch maakt gebruik van het cyrillische alfabet, dat in zijn huidige vorm bestaat sinds 1918.
File:Russophone.png
Verspreiding van het Russisch (bron:Wikipedia)


 9. Japans – 122 miljoen sprekers

Japans is de inheemse taal in Japan en op het eiland Palau in de Stille Oceaan. In zijn huidige vorm wordt het Japans gesproken sinds de 16e eeuw. Het Japans heeft in het verleden een aanzienlijke hoeveelheid Chinese leenwoorden geïmporteerd, maar is tegenwoordig gelardeerd met veel Engelse leenwoorden. Zo is het woord voor "koffie" koohii een zwerfwoord van Arabische afkomst dat via handelaren uit Nederland in de Japanse vocabulaire is terechtgekomen.

10. Punjabi – 109 miljoen sprekers

Punjabi is een taal die gesproken wordt in de Punjab . Dit is het gebied dat grofweg de Indiase deelstaat Punjab omvat dat Land van de vijf rivieren betekend. Ook is het Punjabi de meestgesproken taal in Pakistan. De taal heeft zo’n 129 miljoen sprekers. De taal wordt in hoofdzaak gesproken door de Punjabi's.

vrijdag 19 oktober 2012

Top 10 hoogste bergen ter Wereld

De gehele top 10 van hoogste bergen ter wereld kan men vinden in het Himalaya gebergte. Sit gebergte dat zich grofweg uitstrekt over de landen Pakistand, China, Nepal, India en Bhutan herbergd een collectie 8000+ bergen. Geen enkel ander gebergte op Aarde heeft een top die hoger dan 8000 meter reikt.
Wij hebben voor jullie de hoogste 10 op een rijtje gezet:

Top 10 hoogste bergen ter wereld

1. Mount Everest –Nepal/ Tibet – 8850 meter
2. K2 ( of Godwin-Austen) – China/ Pakistan – 8611 meter
3. Kanchenjunga – India/ Nepal – 8586 meter
4. Lhotse – Nepal – 8516 meter
5. Makalu – Nepal/China – 8463 meter
6. Cho Oyu – Nepal/China – 8201 meter
7. Dhaulagiri – Nepal – 8167 meter
8. Manaslu – Nepal – 8163 meter
9. Nanga Parbat – Pakistan – 8125 meter
10. Annapurna I – Nepal – 8091 meter

Top 20 populairste hondennamen

Top 20 Hondennamen 2012

Van plan een nieuw hondje aan te schaffen en nog op zoek naar inspiratie voor een geschikte naam? Hier zijn de populairste hondennamen voor teefjes en reuen van dit jaar. Max en Lady zijn net als vorig jaar de populairste namen.

Naam Reu / MannetjeNaam Teef / vrouwtje
1Max/Mex1 Lady
2Boy2 Laika/Layka
3Rex(y)3 Sita
4Spike/Spikey4 Tessa/Tess(y)
5Jack(y)5 Kira
6Sam(my)/Sem(my)6 Tosca
7Tom(my)7 Daisy
8Black(y)8 Mira
9Charlie9 Bianca
10Rocky10 Fleur
11Bo/Bobo11 Lisa/Liesje
12Dino12 Sonja
13Rambo13 Chica
14Bas14 Doenja/Donja/Dunja
15Bobby15 Dollie
16Boris16 Donna
17Skip(py)17 Janie/Jana
18Snoopy18 Jessie
19James/Jamie19 Kim
20Jef/Jefke20 Maggie